В історичних матеріалах згадується, що в дитинстві маленька Леся Українка приїздила з родиною погостити до знайомих на Баранівській землі, а саме в село Жабориця тодішнього Звягельського повіту. Зараз ця місцевість входить до меж міста Баранівка (мікрорайон Заріччя). Родина Косачів зупинялася на відпочинок у маєтку тодішнього поміщика Колісніченка. Очевидно, цей чоловік був близькою людиною, адже

Косачі гостювали в нього частенько. Сам будинок не зберігся. На його місці встановлено пам'ятний знак Лесі Українці. За пам'ятником височіють три липи, які посадила власноруч Леся. Дерева обв’язані дротами, щоб не впали, зацементовані зсередини і свято зберігаються місцевими жителями. Збереглася також і криничка, з якої поетеса пила воду. Коли хворіла, батьки привозили її сюди, бо тут був ліс, цілюща природа, протікала річка Гнилушка. Олена Пчілка, мама Лесі, везла у Жаборицю дітей, аби ті «набиралися українського духу»: слухали місцеві купальські та жниварські пісні, казки, всілякі повір’я й пізнавали звичаї та традиції. Село цілком відповідало прагненням і бажанням матері. Діти опинялися в стихії народної творчості.

За легендами саме тут маленька поетеса почула перекази про лісових мавок. І це, на думку істориків, стало поштовхом до написання відомої літературної драми -  «Лісова пісня». Сьогодні липи, які росли ще за тих часів нагадують про велику поетесу, а серед благодатної краси оживають легендарні сторінки «Лісової пісні».

Йдучи стежкою до пам’ятного знаку ви побачите  розарій. Це просто диво пахощів та неповторної краси троянд баранівського краю, що знаходиться за адресою: м. Баранівка, вул. Вербова, 3, територія ДП «Баранівського ЛМГ».

  • DSC00929
  • DSC03453
  • DSC03464
  • DSC03469
  • DSC03471
  • DSC06442

Go to top