Виборці, які не мають зареєстрованого місця проживання, а також ті, хто проживає не за офіційним місцем реєстрації, зможуть змінити виборчу адресу, на місце фактичного проживання. Отже громадяни, які фактично проживають не за місцем реєстрації цього року зможуть обрати місцеву владу у тих громадах де вони мешкають.
Постанову «Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання» набрала чинності з 1 липня 2020 р.
Куди звертатись?
Подати заяву про зміну виборчої адреси потрібно до органу ведення Державного реєстру виборців і додати копію документа, що обґрунтовує визначення виборчої адреси виборця. Це можна зробити двома способами. Перший - особисто прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців з заявою у паперовій формі. Але варто пам’ятати, до закінчення карантину потрібно уточнити чи здійснюється відділом ведення особистий прийом громадян. Адреси та контактні телефони ви можете знайти на сайті drv.gov.ua.
Другий варіант – подати заяву в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису через електронний сервіс, розміщений на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Які документи потрібно?
До заяви потрібно додати:
а) копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорта громадянина України у вигляді книжечки або ID картки, або тимчасового посвідчення громадянина України (для тих, хто нещодавно набув громадянство України);
б) копію документа, що обґрунтовує визначення виборчої адреси.
Документами, що обґрунтовують визначення виборчої адреси, можуть бути:
•    Договір оренди житла;
•    Документ, що засвідчує здійснення підприємницької діяльністі;
•    Документ, що підтверджує право власності на житло;
•     Довідка про взяття на облік ВПО;
•    Документ, що засвідчує догляд за особою;
•    Документ, що засвідчує шлюб або родинні відносини;
•    Документ, що підтверджує право користуватися житлом.
Коли можна змінити виборчу адресу?
З 1 липня 2020 по 9 вересня (тобто не пізніше, ніж на 5-й день з початку виборчого процесу).

Відділ “Баранівське бюро правової допомоги”

Go to top