Державне підприємство “Баранівське  лісомисливське господарство” створене в 1936 році. Метою створення підприємства є проведення    заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, збереження та посилення захисних властивостей лісів,  забезпечення    охорони лісових насаджень; ведення мисливського господарства та здійснення промислової діяльності.

Загальна площа лісмисгоспу складає 44114га, в тому числі вкрита лісом площа становить  38815га тобто 88% від загальної площі підприємства.  Лісистість  території  розташування  лісгоспу становить майже 40 %.

Протяжність території підприємства з півночі на південь становить 58 км, зі сходу на захід - 86 км.

Згідно із лісорослинним районуванням територія ЛМГ належить до південної частини Центрального Українського Полісся. Південна його межа є границею з Лісостепом.  Клімат району розташування лісів підприємства помірно-вологий з незначними ознаками континентального.

Вся територія лісомисгоспу поділена на 7 лісництв:
Також структурними підозділами підприємства є лісопромисловий комплекс, транспортний цех, нижній склад при станції Радулино та торгівля.
ЛісиБаранівського лісмисгоспу сформовані переважно з хвойних, твердолистяних та м'яколистяних насаджень, що розподілені таким чином: сосна звичайна – 44,4%, дуб звичайний – 22,3%, береза – 20,9%, вільха чорна – 8,8%, інші породи - 3,6%.

Розподіл земель основних лісоутворюючих порід за віковими групами наступний:
•    Молодняки − 21%;
•    Середньовікові −44,8%;
•    Пристигаючі − 21%;
•    Стиглі і перестиглі – 13,2%.
•    
•    РОЗРАХУНКОВА ЛІСОСІКА ГОЛОВНОГО
•    КОРИСТУВАННЯ                - 78,3 тис.м³
•    РОЗРАХУНКОВА ЛІСОСІКА ПО
•    РУБКАХ ФОРМУВАННЯ І ОЗДОРОВЛЕННЯ ЛІСІВ    - 63,6 тис. м³

Щорічний обсяг робіт із садіння лісових культур складає  понад 250 га. Підприємство приділяє значну увагу лісокультурному виробництву, впровадженню передових методів вирощування садивного та декоративного матеріалу. Застосовуються новітні агротехнічні технології обробітку грунту під лісові культури та механізми для догляду за лісовими насадженнями.

Фінансова стабільність підприємства дозволяє  вести    лісове господарство  на високому рівні. Лісмисгосп постійно     нарощує  обсяги  лісогосподарського виробництва,слідкує  за  змінами та впроваджує в виробництво новітні технології.  Аналіз засвідчує, що ми  завжди дотримуються  намічених орієнтирів: щорічний обсяг лісовідновлення проводиться на площах лісового фонду, що перевищує  площі зрубів, щорічний обсяг вирощування сіянців у лісорозсадниках та теплицях перевищує потребу  посадкового матеріалу на проведення лісокультурних робіт та дозволяє щорічно отримувати додаткові надходження  від реалізації надлишку.  Своєчасно та якісно проводяться  догляди за молодими насадженнями, якісно   здійснюються  рубки догляду за лісом для забезпечення відповідного породного складу лісових культур, підвищення їхньої продуктивності. Здійснюються оздоровчі рубки дерев, уражених хворобами і шкідниками.

Тваринний світ тісно  пов»язаний з життям лісу.  Площа мисливських угідь підприємства складає понад 34,6тис.га. Проводяться біотехнічні  заходи спрямовані на  покращення умов існування та збільшення чисельності мисливської фауни та підвищення продуктивності  мисливських угідь.  

Підприємство  має потужний лісопереробний комплекс.  Завдяки наявності   високоефективного імпортного деревообробного обладнання  та сушильного господарства    здійснюємо випуск  готових видів  продукції переробки, що користуються стабільним  попитом  як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках.  

Постійно вкладаємо  значні кошти у розвиток виробництва.  Кошти  інвестуються в   капітальне будівництво доріг , будівель та споруд,  проводиться  оновлення та  модернізація основних засобів, благоустрій територій та інші роботи.

Проводимо роботи по благоустрою  територій підрозділів в поточному році практично  у всіх  лісництвах проведенні поточні ремонти   приміщень та територій.  Також здійснюється за необхідністю  закупівля необоротних матеріальних активів .

Фактичні  показники  роботи   підприємства за минулий  рік  можна  окреслити    декількома цифрами.

За  2021 рік   підприємством забезпечено обсяг реалізації товарної продукції в сумі 190,1 млн.грн в порівнянні з попереднім 2020 року  забезпечено зростання на 58,5 %.  Виконанні всі  завдання по лісокультурному та лісогосподарському виробництву. Виконуючи програму Президента України  «Зелена країна»   разом з представниками    органів самоврядування, Баранівської ОТГ,  районної ради, за участі депутатів та   громадкості відновлено  278га  зрубів, та проведено сприяння природному поновленнюна площі   36га. Проведено доглядів за лісовими культурами  на площі  850 га,   в розсадникам  на площі 3,2га та теплицях  підприємства площа яких складає 0,48 га вирощено  достатню кількіть стандартного посадкового матеріалу  в кількості понад  2 млн.шт. Рубками догляду та санітарно-оздоровчими заходами охоплені  насадження на площі   3019га,   забезпечено якісний санітарний стан лісів.

Впродовж  останніх  років  проводиться значна робота по будівництву лісових доріг , в минулому   році побудовано 2,3  км нових капітальних доріг лісогосподарського призначення. Крім того проводиться  велика робота по  підтриманню наявної лісової мережі в нормальному стані, за минулий рік  відремонтовано 29 км лісових доріг.

В цехах переробки за 2021рік  перероблено 46,8 тис.м3 ,що становить 39% від загальної кількості заготовленої деревини Випущено продукції переробки на суму 77,1млн.грн, до минулого 2020 року забезпечено ріст  на 28,7%  Випуск  з одного переробленого кубометра  зріс до минулого року на 41,6%.
Витрати на ведення лісового та мисливського господарства  за 2021 рік склали 62,4 млн.грн, що в переводі на 1 га  лісової площі скаладає 1416 грн. Дані витрати зросли до 2020року на 43,5%.

Забезпечено прибутковіть підприємства в результаті діяльності отримано чистого прибутку в сумі 2,9 млн. грн.

На підприємстві працює  368 штатних працівників, крім того залучаються  працівники за цивільно-правовими угодами. Середньомісячна заробітна плата  штатних працівників підприємства  за 2021 рік перевищує 16 тис.грн  та зросла в порівнянні з 2020 роком на 65,3 %. Сумлінно сплачуються  податки,збори та обов»язкові платежі  до бюджетів всіх рівнів. За 2021 рік їх сплачено в сумі 65,9 млн.грн, що на 21,2 млн більше ніж в  2020 році. До державного бюджету в 2021 році  сплачено 23,9 млн.грн, до місцевого – 24,4 млн.грн та сплачено єдиного соціального внеску  в сумі 17,5  млн.грн. Податкове навантаження на підприємство становить 34,6% від загального обсягу доходу. До бюджету Баранівської ОТГ спрямовано майже  19 млн.грн. податків та платежів.

За  цими цифрами стоїть велика  праця сотень людей - як працівників підприємства  і не тільки тих що працюють сьогодні,  це праця всіх хто колись протягом  певного періоду часу  докладав зусиль для розвитку підприємства, та лісового господарства нашого району. Це праця лісорубів і лісокультурниць, водіїв і трактористів, верстатників  та інших робітників, праця попередників, ветеранів, пенсіонерів всіх хто працював у лісі.

Проте ми не зупиняємось на досягнутому  а й надалі  плануємо продовжувати  роботу в даному напрямку.  Зокрема  робота підприємства в 2022 році буде націлена на виконання основних   лісогосподарських заходів по охороні, збереженню та примноженню  лісів. Для забезпечення успішного виконання програми президента України «Зелена країна»  плануємо розширити тепличне господарство побудувати 2 нові теплиці в Баранівському та Довбиському лісництвах  для вирощування сіянців з  закритою  кореневою  системою.Плануємо  продовжити роботи по ремонту та благоустрою  територій підрозділів. Будемо   створювати   нові рекреаційні ділянки  для відпочинку населення в лісі.Продовжимо роботу по будівництву лісових доріг- плануємо побудувати 2км нових капітальних доріг лісогосподарського призначення та і надалі будем утримувати наявну лісову мережу в належному стані. Сподіваємось, що фінансовий стан нашого підприємства дозволить  зробити все задумане.

Ліс росте - і разом з ним виростають люди, які його садять. Виростають у розквіті своїх здібностей і можливостей, застосовуючи знання і досвід, гідно продовжуючи справи тих, на чиє місце прийшли за покликом долі.  Але ліс завжди  потребує  до себе уваги. Він  не терпить тимчасових людей, тимчасових директив та лозунгів про його захист і збереження. На справу лісу потрібно працювати наполегливо і натхненно. Саме цим і займаються в  державному підприємстві Баранівське лісомисливське господарство.






 

Go to top