Про роботу структурних підрозділів, закладів, установ Баранівської міської ради

                                                            Моє позашкілля! Моя ти родино!
                                                            Моя ти весела маленька країно!
                                                            Для нас ти є місцем крилатої мрії,
                                                           Тут зріють таланти, міцніють надії  

Майбутнє суспільства залежить від того, яким змістом і цінностями буде наповнено внутрішній світ підростаючої особистості. Концепцією Нової української школи  одним  із найважливіших завдань визначено розвиток творчих здібностей дітей дошкільного та шкільного віку. Адже творчість як вітаміни: її відсутність в ранньому віці матиме  негативні наслідки на усіх етапах життя людини. Тоді як оволодіння творчими навичками допоможе юній особистості креативно підходити до вирішення повсякденних задач, а у майбутньому - знаходити вихід з будь-якої життєвої ситуації.
Витоки здібностей людини виходять з дитинства – з тієї пори, коли неординарні прояви життєво необхідні. Саме в дитинстві і саме через творчість дитина розкриває життєві закони та принципи, пізнає світ. І досягти цього практично неможливо без позашкільної освіти, яку представляє в нашому місті Баранівський міський Будинок дитячої творчості. Наш заклад є осередком творчої самореалізації, соціальної адаптації дітей та підлітків, місцем культурного дозвілля, центром пошуку, розвитку, підтримки юних талантів. Це  майстерня, у якій із радістю зустрічаються та співпрацюють розумні педагоги й талановиті діти.
 У 2019-2020 н.р. педагогічний   колектив Будинку    дитячої  творчості працював за трьома основними напрямками:   навчально-виховним, інструктивно-методичним та організаційно-масовим. Організація освітнього процесу відбувалася диференційовано відповідно до інтересів, здібностей вихованців з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров'я у різноманітних організаційних формах: заняття, вікторина, змагання, похід, екскурсія, практична робота тощо.
Відзначимо, що навчально-виховна  робота за звітний період у гуртках  здійснювалася згідно навчальних планів та різнорівневих програм, затверджених Міністерством освіти і науки України. Навчально-виховний процес забезпечували 10 досвідчених педагогів, 7 з яких -  основні, 3 - сумісники. Працював 21 гурток, де займалися не лише учні шкіл міста, а й інших населених пунктів ОТГ.   У 37 навчальних групах навчався 641 вихованець віком від 5  до 18 років, серед яких:
-     дошкільного віку – 11,
-     молодшого шкільного віку  - 270 ,
-     середнього віку - 292,
-     старшого віку  - 68.
За звітний період Баранівський міський Будинок дитячої творчості реалізовував завдання позашкільної освіти за такими освітніми напрямами:
-   художньо-естетичний – 16 груп  (269 дітей);
-   науково-технічний – 3 групи (48 дітей);
-   спортивно-туристський – 4 групи (80 дітей);
-   декоративно-прикладний – 14 груп  (244 дитини).
Головним критерієм оцінювання рівня підготовки гуртківців та рівня майстерності керівників гуртків є результати участі  у змаганнях, конкурсах, виставках. Так, протягом 2019-2020 н. р. вихованці гуртків художньо-естетичного напрямку (керівники  Ільчук І.М., Налапко Н.О., Каленський В.В.), декоративно-прикладної творчості  (керівники  Бенкіна Т.Г,  Мшанецька А.Г, ЛогвіноваТ.В., Ткачук Р.М.) взяли участь у  заходах  обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів,  де завоювали більше  68 нагород (дипломів,  кубків, медалей), зокрема: 4 гран-прі, 2 абсолютних  переможці, 25  дипломів І ступеня, 18  дипломів П ступеня, 10   дипломів Ш ступеня. Підкреслимо, що  12 із них  міжнародного рівня, 34 всеукраїнського, 20  обласного,  що красномовно  підтверджує  майстерність кожного вихованця та керівника гуртка нашого закладу.
Аналізуючи   роботу  педагогічного   колективу  за   навчальний  рік, необхідно  відзначити  його інноваційність,  втілення  нетрадиційних форм  роботи  з  дітьми  та  підлітками. У зоні особливої уваги педагогів нашого будинку дитячої творчості  залучення до гурткової роботи дітей-інвалідів, дітей-сиріт, напівсиріт, дітей із багатодітних і неповних родин, із малозабезпечених сімей, дітей учасників АТО та дітей схильних до правопорушень.
      Педагогічний колектив працював над реалізацією науково-методичної проблеми: «Формування професійної компетентності як умова розвитку творчої особистості вихованця в контексті сучасної позашкільної освіти», зокрема проводили пошук шляхів підвищення ефективності освітнього процесу, методів роботи з гуртківцями, нових форм роботи. Проведені  педагогічні ради, семінари, майстер-класи, тренінги показали, що керівники гуртків прагнуть використовувати  такі форми і методи роботи, які сприяють зростанню творчого потенціалу дітей, їх професійному самовизначенню, формуванню стійкої життєвої компетенції.   Налапко Н.О.  узяла участь  у Всеукраїнському  конкурсі майстерності педагогічних працівників закладів позашкільної освіти «Джерело творчості»  у номінації «Керівник гуртка-2020», де виборола ІІ місце.
Одним із провідних напрямків роботи МБДТ є організаційно-масова робота, яка полягає в організації    дозвілля дітей і підлітків.    Метою та основними завданнями масових заходів є пошук   та надання підтримки здібним, обдарованим і талановитим дітям й учнівській молоді; організація змістовного   дозвілля дітей та юнацтва з урахуванням особистих і колективних інтересів, пошук нових форм  його  організації; стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку, задоволення потреб дітей  у творчій самореалізації; популяризація та пропаганда розвиваючих дозвіллєвих програм для  підростаючого покоління. Наші  вихованці  систематично беруть участь у міських  конкурсах, фестивалях, змаганнях,  святах, концертах тощо. У нашому закладі організовуються масові заходи  виховного, пізнавального, розважального, профілактичного характеру.  Стало  традицією проводити Дні відкритих дверей, новорічне свято, День Валентина, Свято для мам і багато  інших  захоплюючих програм. У цьому навчальному році нашим колективом  проведено  масові заходи міського рівня до   Дня працівників освіти та Дня Святого Миколая.       Численні схвальні відгуки отримала новорічна вистава «Святий Миколай  до нас завітай», яку під керівництвом культорганізатора Каленського В. В.  підготували 76 вихованців нашого закладу для дітей громади.
З метою активного виховання любові до рідного краю, популяризації краєзнавчої діяльності та пропаганди здорового способу життя серед дітей і молоді вихованцями туристських гуртків (керівник Колішенко Є.І.) проведено ряд заходів, зокрема: одноденний похід  в урочище Видолоч, змагання до  Всесвітнього дня туриста, класифікаційні змагання, поїздка на виставу «Снігова королева» м.Житомир, екскурсія у м.Львів  та інші.                          
Свого роду викликом, підставою для оцінки власних можливостей і знань,  новим досвідом стала для нашого закладу робота в умовах карантину. Зорієнтувати себе та  вихованців на принципово нові умови навчання, де впроваджуються передові і разом з тим складні рішення – стало головним завданням діяльності закладу в період поширення COVІD-19.
Під час вимушеного карантину колектив МБДТ  опановує нові форми роботи з вихованцями, а саме: організацію дистанційних занять з використанням електронної пошти та месенджерів, проведення онлайн-занять через сервіс відеозвязку ZOOM, виготовлення виставкових і конкурсних робіт із дистанційним супроводом керівників тощо.
За цей час діти взяли участь у трьох міжнародних дистанційних конкурсах:
-    фестиваль-конкурс «Я – суперзірка», де отримали Гран-прі (керівник Логвінова Т.В.);
-    фестиваль-конкурс «Самоцвіти», де отримали дипломи І, ІІ та ІІІ ступенів (керівник Налапко Н.В.);
-    онлайн-фестиваль «Зірка України», де завоювали 5 нагород (керівник Налапко Н.В.).
Батьки наших вихованців також активні  помічники, учасники всіх справ, які відбувалися у закладі.  Висловлюємо щиру вдячність  усім батькам за співпрацю та підтримку.    
   Підсумки 2019-2020 н.р. свідчать про те, що педагогічний колектив  нашого закладу позашкільної освіти не зупиняється на досягнутому, постійно працює над підвищенням рівня педагогічної майстерності, вивчає та впроваджує в практику інноваційні технології навчання та   виховання, кращий педагогічний досвід.  Кожен працівник нашого закладу – неординарна особистість з особливим хистом, що вміє відкривати   талантий розвивати неповторну індивідуальність  дитини. Тож щиро запрошуємо усіх дітей нашої ОТГ приєднатися до світу творчості, фантазії, мрії.                                  

Світлана Туровська, директор Баранівського міського Будинку дитячої творчості

  • mDSC_0091
  • mDSC_0134
  • mDSC_0233
  • mDSC_0391
  • mDSC_0446
  • mDSC_0691
  • mDSC_3113
  • mIMG-79906baca5c761d968a3ce418e4c1a7e-V
  • mIMG-cc93908f378bb01754f45adf4ef7321e-V
  • mIMG-e101055ff4c12a09974bbdd9b1496b28-V
  • mIMG-fc6ca985986eccac08fdb28716b1be93-V
  • mIMG_20171207_000101_969
  • mmDSC_0160

                                                    

Go to top