Про роботу структурних підрозділів, закладів, установ Баранівської міської ради

  Улітку 2019 року сесія Баранівської міської ради ухвалила рішення про створення опорного  закладу освіти Баранівський ліцей №2 ім. О.Сябрук, до складу якого  увійшли філії «Зеремлянська гімназія» та  «Климентіївська гімназія». Наразі у ліцеї здобувають освіту 768 учнів та працюють понад 80 педагогічних працівників. Учнівський та педагогічний колективи спрямовують свою роботу на досягнення високих результатів в освітньому та виховному процесах.
  Загальна середня освіта починається з початкової ланки, саме тому велику увагу приділяємо упровадженню в освітній процес принципів і методик Нової української школи.   Діти навчаються за новим Державним стандартом початкової освіти. Ключовими особами реформи середньої освіти є педагоги, які мають реалізувати зміни – кожен у власному класі.  Учителі-початківці  ліцею в інтерактивних формах вивчили освітні галузі нового Державного стандарту, визначили систему управління змістом освіти через стандарт, ознайомлені з модельними програмами, склали календарне планування, спроектували навчальне середовище, пройшли  навчання на онлайн  платформі EdEra.
 Молодшим ліцеїстам подобаються ранкові зустрічі, які спрямовані на розвиток, співпрацю, вчать працювати в команді, мають гарний емоційний вплив на дітей. Вихованці  виконують багато цікавих групових завдань, практикують обговорення в колах, зближуються і не бояться один одного, вчаться толерантно спілкуватися та мислити критично.
  У свою чергу, зміни в освітньому процесі відчули не лише учні, а й батьки та вчителі.  У нашому закладі   створено такі навчальні кабінети початкових класів, у яких все   спрямовано на розвиток дитини та її мотивації до навчання. Тут є мобільні робочі місця, які легко трансформуються для групової, командної і проектної роботи, відокремлена зона відкриттів для тих речей, що розпалюють уяву дитини.  Перші та другі класи повністю забезпечені  сучасними технічними засобами: 6 ноутбуків,  6 принтерів,  3 ламінатори,  які допомагають підвищити якість навчання й швидше адаптуватись до навколишнього середовища.  Навчання проходить весело й цікаво завдяки пальчиковим наборам лялькового театру, де діти можуть відчути себе і акторами, і режисерами. Та найпопулярнішими засобами навчання стали чарівні цеглинки Lego, які  згуртовують, вчать взаємодіяти  один з одним.  У  2019-20202  навчальному році ми отримали  3 сучасні мікроскопи, лупи, магнітні дошки з різних галузей, геометричні набори,  м’які куточки для  відпочинку,  пісочні годинники, таблиці. Усе це ефективно впливає на  всебічний розвиток дітей, які навчаються за програмою НУШ.
     Естафету знань переймають педагоги середньої та старшої ланки. Завдяки сучасним методикам, ентузіазму вчителів, вмінню віддаватися роботі вихованці ліцею щорічно виборюють перемоги у конкурсах та олімпіадах. Так за наслідками 2019-2020 н.р. у різноманітних змаганнях маємо  призові місця в районному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з  історії, правознавства, англійської та німецької мов, біології, екології, фізики, інформатики, інформаційних технологій, зарубіжної літератури, української мови, астрономії, трудового навчання, у міському етапі конкурсів знавців рідної мови ім. П.Яцика та Т.Г.Шевченка. Вихованці ліцею – гарні спортсмени, про що свідчать здобуті в цьому навчальному році призові місця на рівні громади та району з легкої атлетика, волейболу, баскетболу, шахів, тенісу.  Особливо приємно, що вихованці ліцею є незмінними переможцями туристичних змагань та «Школи безпеки». Усього з різних видів навчальної та спортивно-туристичної роботи на рівні ОТГ наші учні у 2019-2020 н.р. отримали 54 призових місця. Наші ліцеїсти представляли  Баранівську громаду  на обласних етапах і завоювали  3 призові місця у ІІІ  етапі шкільних предметних олімпіад  з інформатики та трудового навчання.
    Велика увага приділяється виховній роботі. Так, у ліцеї було проведено ряд цікавих заходів, акцій, флешмобів  відповідного напряму, наприклад, просвітницько-благодійна акція  "Вчитись весело" (відвідування вихованців Баранівського закладу дошкільної "Сонечко"  учнями 4 –х класів), суспільно-корисна акція «Разом навчаємось та працюємо» (прибирання території ліцею  та «генеральні» прибирання кабінетів), тематичні класні години  «Ми – нація єдина», «Будьмо толерантними», «Традиції української родини», «Безпека інтернету», «Цей прекрасний світ мистецтва», «Шкідливість вживання алкоголю та наркотиків для здоров’я людини», «Якщо хочеш бути здоровим – будь!», «Без сім’ї немає щастя на землі».
     Невід’ємною частиною освітнього процесу є соціально-психологічний супровід. У 2019-2020 навчальному році практичним психологом здійснювалася      психодіагностична та консультаційна робота, психологічна просвіта та профілактика, а соціальним педагогом проводилася щоденна клопітка робота по супроводу дітей із малозабезпечених сімей або тих, хто потрапив у складні життєві обставини. У ліцеї функціонує логопедичний пункт, де дітки з вадами розвитку можуть отримати професійну допомогу.
      Вчителі ліцею не лише навчають та виховують наших дітей, але й займаються підвищенням професійної кваліфікації, беруть участь у конкурсах. Авторські методичні посібники педагогів закладу були представлені на обласній педагогічній виставці «Сучасна освіта Житомирщини – 2020» та здобули призові місця. Дипломами ІІІ ступеня нагороджені Михалюк Г.В., учителька математики, Христюк О.В., вчителька німецької мови, Сус О.Й., учителька фізики; учителі англійської мови Свіжевська Т.В. та Ляхович І.В.
    Постійною й продуктивною є взаємодія ліцею з міською радою як засновником закладу.  Питання роботи ліцею завжди перебуває на контролі у міського голови Душка А.О., першого заступника міського голови  Кокітко Н.В., начальника відділу освіти Николишина Р.З., які неодноразово допомагали вирішувати нагальні господарські питання життєдіяльності.

Ми впевнені, що спільна робота педагогічного, учнівського та батьківського колективів ліцею,  місцевого самоврядування дасть змогу досягати кращих результатів у навчанні, вихованні, соціалізації й самореалізації підростаючого покоління.

    
Сергій Сіцінський, директор Баранівського ліцею №2 ім. О.Сябрук

  • mFB_IMG_1586936312550
  • mFB_IMG_1586936584951
  • mFB_IMG_1586937055060
  • mFB_IMG_1586937170193
  • mFB_IMG_1586937196032
  • mFB_IMG_1586937466104
  • mFB_IMG_1586937830862

Go to top