Про роботу структурних підрозділів, закладів, установ Баранівської міської ради

«Ставити цілі та досягати їх» – таким є кредо учасників освітнього процесу Баранівського ліцею №1. Пріоритетом  роботи нашого закладу є підвищення якості надання  освітніх послуг, забезпечення високої результативності здобувачів освіти при складанні ЗНО, участі у Всеукраїнських учнівських олімпіадах, різноманітних конкурсах та написанні науково-дослідницьких робіт. Колектив ліцею докладає максимум зусиль для створення сучасного освітнього простору, розбудови Нової української школи й забезпечення рівного доступу до навчання учнів ліцею та філій.

У 2019-2020 навчальному році у  Баранівському ліцеї №1 навчається 856 учнів та працює 90 педпрацівників. 63 % вчителів мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», 13 присвоєно звання "учитель - методист”, 28 – «старший учитель».

Діяльність педагогічного колективу характеризується пошуком нових і вдосконаленням існуючих концепцій, принципів, підходів до викладання, дієвими змінами в змісті, формах і методах навчання, виховання та управління освітнім процесом. Головною траєкторією реалізації концептуальних засад розвитку ліцею є використання інноваційних технологій у поєднанні з традиційними засобами навчання. Особлива увага звертається на формування компетентностей, необхідних для успішної самореалізації ліцеїстів у майбутньому.

Безумовно, фундаментальний  етап загальної середньої освіти  – це початкова школа. Саме у ній діти набувають перших знань про навколишній світ, умінь спілкуватися, вчаться вирішувати завдання, діяти, здійснюють життєві відкриття. У нашому закладі  13 початкових класів, у яких здобуває освіту 351 учень, та 10 груп подовженого дня. Ще 36 дітей навчаються у філіях  ліцею: у філії «Вірлянська початкова школа» - 26 учнів та 10 учнів  у філії «Старогутянська початкова школа».

Майже два роки тому в Україні стартувала реформа початкової освіти. Зусилля педагогів ліцею спрямовані на впровадження Концепції НУШ, що полягає у зміні підходу до навчання, яке має відбуватися через діяльність. Окрім традиційних компетентностей, у здобувачів освіти розвиваються вміння навчатися впродовж життя, підприємливість, інформаційно-цифрова компетентність. Під час уроків діти спостерігають, досліджують, засвоюють матеріал на практиці, вчаться висловлювати свої враження та почуття під час ранкових зустрічей.  Між уроками на ліцеїстів чекають динамічні перерви, під час яких молодші школярі мають змогу пограти в цікаві ігри, провести руханки, отримати задоволення від спілкування або ж просто побути наодинці.

У вересні 2019 року 103 першокласники та 80 другокласників НУШ прийшли в оснащені державою, педагогами, батьками класи. Завдяки субвенції  та співфінансуванню Баранівської міської ради закуплено нові парти, м’які безкаркасні меблі для куточків відпочинку, дидактичні матеріали, ноутбуки, принтери, ламінатори тощо. Спільними зусиллями відбувається облаштування освітнього простору: класів, рекреацій. Систематично проводиться робота щодо покращення якості харчування. Діти початкових класів забезпечуються дворазовим харчуванням: мають сніданки та обіди.  Налагоджується співробітництво «педагоги–батьки–органи місцевого самоврядування». Команда педагогів-початків ліцею прагне до того, щоб було цікаво вчитися і цікаво вчити, адже початкова школа – це школа радості.  

Науково-методична робота у нашому закладі спрямовується на  сприяння постійному підвищенню педагогічної майстерності  педагогів, розвитку їхньої  професійної компетентності у визначенні та осмисленому впровадженні пріоритетів розвитку освітньої галузі. Методична служба працює над формуванням творчих учителів та   поширенням інноваційного педагогічного досвіду, підвищенням престижу педагогічної праці. На базі ліцею щороку проводяться проблемні семінари, семінари-практикуми з питань викладання різних навчальних предметів та майстер класи для педагогів громади.

 Учителі ліцею активно беруть участь у педагогічній виставці. У 2020 році 7 педпрацівників представили кращі здобутки в розв'язанні актуальних проблем розвитку освіти у  номінації «Авторські підручники, посібники» у виставці «Сучасна освіта Житомирщини - 2020». Відповідно до  наказу КЗ «Житомирський ОІППО» ЖОР за власні методичні розробки нагороджені:

- Шипа В.П, вчитель трудового навчання, – диплом І ступеня;

- Хомич О. В., вчителька англійської мови, – диплом ІІІ ступеня;

- Осіпчук Т. М, вчителька англійської мови, – диплом ІІІ ступеня;

- Старушко Н. В, вчителька англійської мови, – диплом ІІІ ступеня ;

- Дроздовська І. В., вчителька англійської мови,– диплом ІІІ ступеня;

- Прокопчук О. В. , вчителька української мови та літератури – диплом ІІІ ступеня;

- Ткачук Л В., вчителька початкових класів,– диплом ІІІ ступеня.

Зростання  професійної майстерності вчителів позитивно впливає на результативність освітнього процесу, що є головним показником роботи нашого ліцею, одним із найважливіших напрямків якої є забезпечення умов якісної підготовки учнів до складання  зовнішнього незалежного оцінювання. Більшість наших випускників підтверджують свої знання при складанні ЗНО, вступають до престижних навчальних закладів на державну форму навчання. За підсумками ЗНО-ДПА-2019 високий і достатній рівні навчальних досягнень продемонстрували 75% ліцеїстів, що брали участь в тестуванні,  з української та англійської мов, 72% з математики, 70% з географії, 65 % з історії України,100% з фізики.

У 2019-2020 н.р. 8 учнів закладу стали призерами обласних предметних олімпіад:

- Стаднюк Роман (біологія,  вчителька Менська М.О.) – ІІ місце;

- Ковальчук Олександр (біологія, вчителька Ковальчук І.А.) – ІІІ місце;

- Нікітчин Назарій (математика, вчитель Никитюк І.П.) – ІІ місце;

- Дем’янець Богдана (математика, вчителька Курбатова М.Є.) – ІІІ місце;

- Осіпчук Юрій (географія , вчителька Бессараб Л.А.) – ІІІ місце;

- Осіпчук Вікторія (екологія, вчителька Ковальчук І.А.) – ІІ місце;

- Старушко Катерина (трудове навчання, вчителька Логвінова Т.В.) – ІІІ місце;

- Шипа Віталій (трудове навчання, вчитель Шипа В.П.) – ІІ місце.

  Переконані, що одним із резервів інтенсифікації освітнього процесу в ліцеї є створення єдиної системи урочної та позаурочної роботи. Ключові та предметні компетентності, які формуються в результаті засвоєння основ наук поглиблюються  та розвиваються в процесі позакласної та позашкільної діяльності.

Пріоритетним напрямком роботи закладу є організація науково-дослідницької діяльності школярів. На базі ліцею працює філія Житомирського територіального відділення МАН «Інтелектуал». Робота наукового товариства  «Інтелектуал» органічно пов’язана з  діяльністю ліцею в цілому та спрямована на об’єднання зусиль педпрацівників і здобувачів освіти  на підвищення якості освіти, активізацію пошукової, практичної й науково-дослідницької роботи, підвищення престижу та популяризації наукових знань. Наукове товариство  працює у 6-ти відділеннях.

 Щороку ліцеїсти стають переможцями та призерами ІІ і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН. У 2019-2020 навчальному році  філія «Інтелектуал» представила п`ять науково-дослідницьких робіт на ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН. За підсумками обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН усі учасники посіли призові місця. Олександр Ковальчук та Марина Хотян стали абсолютними переможцями обласного етапу конкурсу (науковий керівник  Ковальчук І.А.) та представлятимуть філію "Інтелектуал" і Житомирське територіальне відділення МАН на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у місті Києві. Вікторія Осіпчук здобула І місце у секції «Лісознавство» (керівник Менська М.О.), Назарій Нікітчин - ІІІ місце у секції «Англійська мова» (керівник Скворцова І.П.) та Крістіна Ревнюк - ІІІ місце у секції «Теологія, релігієзнавство та історія релігії» ( керівник Шикирява Н.М.).

Досвід органі­зації роботи МАН підтверджує її ефективність і важливість, підтверджує, що робота з об­дарованою молоддю сприяє розвитку творчого потенці­алу особистості учнів, їх наукового світо­гляду, відкриває перед здобувачами освіти нові пер­спективи та можливості для самореалізації.

Гордістю нашого закладу  є шкільне лісництво «Паросток», яке залучає ліцеїстів до активної природоохоронної роботи. Його вихованці  виборюють призові місця  в обласному та Всеукраїнському етапах конкурсу-огляду шкільних лісництв.

У цьому навчальному році учні ліцею взяли участь у Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика та мовно-літературному конкурсі імені Т. Г. Шевченка, обласних турнірах, конкурсі «Мультитест», в олімпіаді «Універсум», Всеукраїнській грі з англійської мови «Пазл». Вихованці гуртка художнього читання  здобули низку нагород на II обласному конкурсі читців-декламаторів, присвяченому 149-й річниці від дня народження Лесі Українки: у середній віковій категорії диплом II ступеня здобув Первак Микола, диплом за участь - Сябрук Злата, Мирончук Тетяна; у старшій віковій категорії диплом I ступеня виборов Чернишов Владислав, диплом II ступеня - Кобернік Діана, диплом III ступеня - Андрушко Яна, диплом за участь - Вітюк Віталіна.

Участь у міських, обласних, всеукраїнських конкурсах, змаганнях, акціях, фестивалях різного спрямування сприяє формуванню активної життєвої позиції ліцеїстів, вихованню ціннісного ставлення до себе і оточуючих. Кожен наш вихованець має можливість реалізувати власні  ідеї, продемонструвати свої здібності й таланти. Робота в цьому напрямі сприяє розвитку творчого потенціалу учнів, їх наукового світогляду, критичного мислення та самостійності, відкриває перед ними нові перспективи й можливості для самореалізації.

В основу виховної системи ліцею покладена концепція особистісно-орієнтованого виховання та педагогіка життєтворчості, яка передбачає активне залучення здобувачів освіти до виховного процесу на засадах співпраці, партнерства і взаєморозуміння.

Заклад активно працює над формуванням лідерських якостей у молодших підлітків і старшокласників через активну участь ліцеїстів у органах учнівського самоврядування, що дозволяє розкрити творчий потенціал, реалізувати управлінські навички, втілити в життя раціоналізаторські ідеї. Наші юні лідери плідно співпрацюють з обласною радою старшокласників, систематично відвідують тренінги, конференції, майстер-класи, зустрічі, звітно-виборчі збори, презентують свою діяльність перед найактивнішими школярами області. Учнівський актив систематично зустрічається з керівниками громади, вносить власні пропозиції щодо розвитку інфраструктури міста. Члени учнівського самоврядування ліцею організовують та проводять зустрічі з воїнами АТО, співпрацюють з громадською організацією «Волонтери Полісся», військовими бригадами міст Житомира і Новоград-Волинського, спілкою воїнів АТО, активно займаються збором продуктів харчування, дитячих листів для наших захисників. Юні патріоти  отримали сертифікати за участь у міжнародній ініціативі до Всесітнього Дня Гідності.      

Формуванню активної громадської позиції ліцеїстів сприяла й участь закладу у Всеукраїнській програмі освіти для демократичного громадянства в Україні «Демократична школа», яку реалізовує норвезька неурядова організація Європейський центр імені Вергеленда у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Радою Європи.

У 2020 році наш заклад розпочав роботу у програмі Партнерство «Кожній дитині», мета якої – впровадження у громаді двох інноваційних методик: «Самоорганізований освітній простір» та «Дитячий  (молодіжний) парламент в дії». Дані методики сприяють активізації  учнівської молоді, розвитку у школярів критичного мислення, комунікації та співпраці, а також винахідливості, стійкості, мотивації, самоствердження, позитивної соціальної замученості.

Щорічно з метою створення належних умов для виявлення та підтримки обдарованої молоді, розвитку її схильностей та природних задатків, стимулювання творчого самовдосконалення учнів, прищеплення навичок дослідницької роботи, пропаганди та утвердження пріоритету знань проводиться конкурс «Учень року» серед ліцеїстів  5 – 11 класів у номінаціях: «Учень року» (абсолютний  переможець), «Кращий учень», «Інтелект року», «Спортсмен року», «Творча обдарованість року» у кожній віковій категорії.

Окрім того, розвитку творчих здібностей сприяє залучення здобувачів освіти до занять у гуртках ліцею, Будинку дитячої творчості, школи мистецтв, ДЮСШ, участь   у конкурсах, змаганнях, фестивалях різного спрямування. У 2019-2020 н.р. ліцеїсти брали участь у районних змаганнях з воєнізованого кросу до Дня Захисника України (ІІІ місце), у туристичних  змаганнях серед учнівської молоді Баранівської ОТГ з нагоди відзначення Міжнародного Дня туризму (ІІІмісце), у змаганнях серед команд ЗЗСО І-ІІІ ступенів Баранівської ОТГ «Гімназіада - 2019-2020 н.р.» (баскетбол (дівчата) – І місце, баскетбол (хлопці) – І місце, шахи – ІІІ місце), у відкритому шкільному фестивалі творчості Вадима Крищенка «України син», обласному зльоті шкільних лісництв у м. Малині (ІІІ місце), в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Охорона праці очима дітей – 2020», Всеукраїнській акції «Годівничка» та інших.

 Наш заклад повністю забезпечений необхідною навчальною літературою, бібліотечний фонд складає 66991 примірник, із них: підручники – 48345, художня література – 18646.

Упродовж  року проведена  значна робота з поліпшення матеріально-технічної бази ліцею: за сприяння міської ради та відділу освіти з 01.09.2019 року введено в дію оновлені санвузли на першому поверсі, поставлено обладнання для сучасних кабінетів математики та географії; за допомогою голови наглядової ради Душка А.О. виготовлено й встановлено нові меблі (парти, шафи) у кабінеті 5-Г класу; завдячуючи депутату обласної ради Кокітко Н.В., закуплено та встановлено духову шафу; за сприяння представника громадської організації «Сонячне сяйво Житомирщини» Нестерук Т. В. надається благодійна допомога (продукти харчування, одяг, взуття, іграшки тощо) дітям з сімей що перебувають у складних сімейних обставина. І, безумовно, велику благодійну підтримку надає батьківський колектив ліцею для проведення поточних ремонтів закупівлі санітарно-дезінфікуючих засобів тощо.

Ми щиро вдячні усім, хто сприяє нам у розбудові сучасного закладу освіти, підтримує та допомагає у вирішенні нагальних проблем. Учасники освітнього процесу і надалі докладатимуть максимум зусиль для перетворення ліцею в лідера освіти Баранівської ОТГ, для забезпечення цілісної системи навчання, виховання, розвитку та соціалізації здобувачів освіти. Наша мета - допомогти кожній дитині стати здоровою й щасливою, знайти свій шлях в житті та змінювати світ на краще.

 

Директор ліцею В.В.Присяжнюк

  • m1
  • m22
  • m3
  • m4
  • m_viber_2020-04-08_08-01-36
  • m_viber_2020-04-08_08-01-40
  • m_viber_2020-04-08_08-01-41
  • m_viber_2020-04-08_08-01-42
  • m_viber_2020-04-08_08-01-43

Go to top