БАРАНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

виконавчого комітету

 

04.09.2020                                    № 161                                                                                                  

 

Про влаштування

на цілодобове перебування

дитини до будинку дитини

 

 Керуючись статтями 143-144, 146 Конституції України, підпунктом 4 пункту «б» статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», статтею 56 Цивільного кодексу України, постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 року № 586 «Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної  хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», пунктом 31 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866, наказом МОЗ України № 123 від 18.05.1998 р., рішенням виконавчого комітету Баранівської міської ради від 27.08.2020 № 148 «Про негайне відібрання дітей», розглянувши висновок служби у справах дітей Баранівської міської ради від 04.09.2020 р. (додається), враховуючи рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 04.09.2020 р., виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

  1. Влаштувати малолітню ХХХХХ, ХХХХ р.н. на цілодобове перебування до КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради» терміном на шість місяців.

 

  1. Службі у справах дітей міської ради (Кучинська І.В.) звернутися в управління охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації для виділення путівки та забезпечити влаштування малолітньої ХХХХХ до КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради.

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на керуючого справами виконкому Л.Л. Куцан.

 

 

            Міський голова                                                                                       А. О. Душко

 

 

            Керуючий справами виконкому                                                          Л. Л. Куцан

 

 

Додаток

до рішення виконкому

міської ради

від 04.09.2020 № 161

 

 

ВИСНОВОК

служби у справах дітей міської ради

про доцільність влаштування дитини

на цілодобове перебування до будинку дитини

 

На первинний облік служби у справах дітей міської ради з 01.09.2020 року поставлено малолітню ХХХХХ, ХХХХ р.н. (на підставі рішення виконавчого комітету Баранівської міської ради від 27.08.2020 № 148 «Про негайне відібрання дітей»). Дитина перебувала на обліку служби у справах дітей міської ради, як така що перебуває в складних життєвих обставинах з 23.04.2019 р. у зв’язку з ухилянням батьків від виконання своїх батьківських обов’язків.   

Відповідно документів зібраних службою у справах дітей встановлено, що батьками дитини є Шетела Марія Миколаївна, ХХХХХ р.н. та Шетела Олександр Аркадійович, ХХХХ р.н., які проживають за адресою: ХХХХХ.    

Також, відомо, що батьки дитини – Шетела Марія Миколаївна та Шетела Олександр Аркадійович, є батьками ще двох малолітніх дітей: ХХХХХ, ХХХХ р.н. та ХХХХХ, ХХХХ р.н.

25.08.2020 р. за місцем проживання сім’ї в процесі планового обстеження умов проживання дітей, працівниками служби у справах дітей з залученням фахівця із соціальної роботи УСЗН міської ради, виявлено обставини, що можуть призвести до тяжких наслідків для життя, здоров’я та розвитку дітей, зокрема неналежні умови для повноцінного утримання та проживання малолітніх дітей. Шетелу М.М. попереджено про можливе притягнення до відповідальності за невиконання батьківських обов’язків, неналежне утримання дітей, зокрема, як наслідок, про можливе відібрання дітей та позбавлення батьківських прав, та рекомендовано навести лад в будинку, покращити санітарно-побутові умови проживання.

На зроблені попередження про можливе притягнення до відповідальності за невиконання батьківських обов’язків та позбавлення батьківських прав Шетела М.М. та Шетела О.А. не реагували. До рекомендацій та порад працівників служби у справах дітей та фахівців із соціальної роботи УСЗН не дослухалися та виконувати не захотіли.

З вище вказаного можна зробити висновок, що Шетела Марія Миколаївна та Шетела Олександр Аркадійович свідомо ухиляються від виконання свої батьківських обов’язків, а тому створюють потенційну небезпеку для життя та здоров’я своїх малолітніх дітей.

З результатами проведеного обстеження питання утримання та виховання малолітніх дітей в сім’ї Шетели М.М. та Шетели О.А. винесено 26.08.2020 р. на засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті міської ради, на яку були вони запрошені, однак на засідання не з’явились. 

26.08.2020 р. у зв’язку з неявкою Шетели М.М. та Шетели О.А. на засідання комісії з питань захисту прав дитини, здійснено комісійний виїзд по місцю їх проживання, в процесі якого встановлено, що обставини, які були виявлені напередодні не подолані, батьками протягом доби нічого не зроблено для покращення умов проживання дітей та належного догляду за ними, відповідно складено оцінки рівня безпеки дітей та поміщено їх в дитяче відділення КНП «Баранівська ЦРЛ», де вони й перебувають по теперішній час.

27.08.2020 р. прийнято рішення виконавчого комітету міської ради № 148 «Про негайне відібрання дітей».

02.09.2020 року за клопотанням служби у справах дітей міської ради службою у справах дітей облдержадміністрації видано направлення на влаштування ХХХХХ та ХХХХХ до КУ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради, куди їх заплановано помістити 04.09.2020 р. ХХХХХ за своїм віком не може бути влаштована до цього закладу.

03.09.2020 року органом опіки та піклування Баранівської міської ради подана позовна заява до Баранівського районного суду про позбавлення батьківських прав Шетелу М.М. та Шетелу О.А. відносно малолітніх дітей: ХХХХХ., ХХХХХ та ХХХХХ.

Службою у справах дітей міської ради вживаються заходи та проводиться пошук варіантів подальшого влаштування дітей в сімейні форми виховання.

Враховуючи вищезазначене, з метою соціального захисту дитини, служба у справах дітей вважає за необхідне влаштувати малолітню ХХХХХ, ХХХХ р.н. на цілодобове перебування до КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків» Житомирської обласної ради» терміном на шість місяців.

 

В.о. начальника служби у справах дітей                                      Олександр СУС

 

Go to top