У сучасному житті багато хто (особливо підлітки й молодь) використовує у побуті навушники до смартфона.

Завдяки цьому аксесуару дуже зручно слухати музику, аудіокниги, наукові лекції та інші звукові файли.  Сьогодні для багатьох життя без навушників навіть   уявити складно. Втім,  попри безперечну зручність --  навушники не такі безпечні, як це здається на перший погляд. У чому конкретно полягає шкода від навушників, і як її уникнути?

Як навушники транспортують звук?
Коли ми слухаємо звичайну музику з колонок, динаміків, телевізора тощо -  звук спочатку потрапляє до вушної раковини, яка від природи є чудовим резонатором. За рахунок цього звукові хвилі посилюються і регулюються природним чином. А під час використання навушників звук природним чином не посилюється, тож людина сама  регулює рівень гучності   на свій розсуд. І мимоволі перевищує допустимі норми шуму. В результаті дуже швидко - буквально за кілька днів - можна неабияк знизити гостроту власного слуху.  Додаткова шкода від навушників полягає в тому, що створюється неконтрольований тиск на вушну раковину. Перед цим тиском (укупі з тривалим інтенсивним шумовим впливом) людське вухо абсолютно беззахисне -  тому що природний слуховий апарат «вмикає опцію» самооборони від нетривалого гуркоту, але не від постійного гучного шуму.

Хто ту групі ризику?
Приглухуватість  населення у країнах Європи (і в Україні також)  стрімко молодшає. Якщо раніше контингент хворих становили ті, кому за 70 - то зараз середній вік людей із захворюваннями слуху коливається від 30 до 40 років. Прослуховування музики через навушники активно впливає на процес «омолодження» приглухуватості.

Чи можна відновити втрачені функції?
Відновити розпізнавальну здатність надзвичайно складно. Це тривала, копітка реабілітація, чималі витрати на лікування та   на слухові апарати. Але до кінця відновити слух неможливо -  можна тільки полегшити стан, навчити заново мозок розшифровувати почуте за допомогою слухових апаратів.

Чи всі навушники однаково шкідливі?
Особливе побоювання у медиків викликають навушники, що «затикають» вушну раковину  - «беруші». Вони  створюють певний тиск, до якого вухо людини просто не встигає адаптуватися. Повітряного прошарку немає, тому високий рівень звуку безпосередньо чинить руйнівний вплив на органи слуху. У людському вусі природою передбачено захист тільки від короткочасних гучних звуків. А тривалий   вплив неминуче призводить до трагічних наслідків ще в зовсім юному віці. найбільшу небезпеку  прослуховування музики через навушники становить для дітей і підлітків. Адже вони менш контрольовані - можуть носити навушники з ранку до вечора і встановлювати будь-яку гучність.

Поради для  уникнення шкідливого впливу навушників
1. Варто  ретельно контролювати рівень гучності у своїх навушниках і намагатися завжди зробити звук трохи тихішим. Щоб визначити, чи на допустимому рівні гучності виходить звук з навушників - потрібно вимовити кілька слів вголос. Якщо власного голосу не чути через навушники, слід зменшити рівень звуку.
 2.  Уникайте використання  навушників-«берушів», бо вони найбільш шкідливі для людського слуху. Користуватися можна  закритими навушниками, що дають змогу не досягати небезпечної гучності.

3. Необхідно давати своїм вухам відпочинок. У середньому при використанні звичайних навушників можна без шкоди для здоров'я слухати музику з гучністю трохи вище половини від максимальної протягом 50-60 хвилин на день. Для   навушників-«берушів» час безпечного прослуховування знижується   вдвічі, 25-30 хвилин.

4. Не слід палити – адже  куріння у 2 рази  підвищує небезпеку зниження слуху після тривалого шумового впливу.

Пам'ятайте! Відновлення втраченого слуху - процес тривалий, дорогий і болісний!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Go to top