Про роботу структурних підрозділів, закладів, установ Баранівської міської ради

Малюк приходить до дитячого садка...
Відразу перед нами, дорослими, виникає питання: що зробити, щоб наш дитячий садок став для нього улюбленим, наповненим чудесами та перетвореннями, як зробити його життя в садочку цікавим?
     Старогутянський заклад дошкільної освіти – це країна з маленькими громадянами, тепла і по-домашньому затишна. Зранку наше приміщення наповнюється життєрадісними голосами дітей. Одні з них ще звикають до нової домівки, другі почувають себе в ній впевнено, вільно, а треті готуються до школи.
Відомо, що запропонувати дітям різноманітні матеріали та створити умови – цього недостатньо. Важливо, наскільки емоційно комфортно буде відчувати себе дитина в цьому предметному середовищі, чому і як її тут навчать, чи захоче та зможе вона освоїти цей світ.
    Велика відповідальність у цьому лягає на плечі педагогів, які душею і серцем вболівають за мікроклімат в дитячому садку та за його маленьких мешканців.
Самостійність думки, жвавість почуттів, критичність і переконливість доказів, фантазія та цікавість – ось саме у таких напрямках працює, удосконалюється, розвивається та не зупиняється на досягнутому Старогутянський дошкільний навчальний заклад.
    Весь колектив докладає багато зусиль, аби малята почувалися комфортно, затишно, намагається створювати такий освітній простір, у якому б наші діти мали можливість розвиватись, набувати необхідних знань та умінь для життя, орієнтуватись в навколишньому світі.
    Сьогодні у закладі дошкільну освіту здобувають 13 дітей, працює 1 педагогічний працівник і помічник вихователя. Діти відвідують групу з короткотривалим перебуванням (перебування дітей в групі - 4 години).
    Освітній процес закладу дошкільної освіти спрямований на вирішення головної мети: «Зміцнення й збереження фізичного та психічного здоров'я дітей, їх різнобічного гармонійного розвитку, набуття життєвого досвіду» та головних річних завдань:
    1. Гармонійний розвиток особистості дошкільника та реалізація індивідуальних творчих потреб кожної дитини.
    2. Спрямування роботи колективу на актуалізацію основних завдань з безпеки життєдіяльності, охорони життя і збереження здоров’я дошкільників шляхом створення сучасного розвивального середовища та формування ціннісного ставлення до свого здоров’я, формування навичок здорового способу життя;
    3. Сприяння розширенню форм та видів співпраці з родинами, прозорості та відкритості роботи закладу через роботу веб-сайту, створення відкритих груп в соціальних мережах.
Діяльність нашого колективу під час адаптивного карантину спланували так, щоб вона відповідала завданням річного плану роботи закладу дошкільної освіти, планам самоосвітньої діяльності педагогів і виробничій необхідності. А для підтримки колег і батьків вихованців на сайті закладу дошкільної освіти створили нову сторінку «Карантин. Коронавірус». На цій сторінці розмістили розділи «Поради для усіх», «Разом з дітьми», «Дистанційна робота». Кожен розділ був наповнений цікавими фактами, рекомендаціями, пам’ятками, завданнями тощо.
Педагоги закладу долучалися до участі у вебінарах від цифрового видавництва MCFR. Дистанційно взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Класичні та інноваційні підходи у роботі вихователя сучасного закладу дошкільної освіти» та отримали сертифікати. На проектах Всеосвіта, Центр прогресивної освіти  «ГЕНЕЗУМ» педагоги продовжували ділитись досвідом та отримали  сертифікати.
    В реаліях сучасного життя все очевиднішим стає те, що «традиційна освіта», орієнтована на передачу знань, умінь і навичок, вже не задовольняє потреби молодого покоління. Саме тому, проблема інноваційних методів навчання і виховання є найбільш актуальною у сьогоденні. Причинами нововведень у дошкільній ланці освіти є: необхідність вести активний пошук шляхів розв’язання проблем, наявних у цій сфері; бажання не зупинятися на досягнутому; прагнення педагогічного колективу підвищити якість освітніх послуг, урізноманітнити їх, задовольняючи зростаючі запити батьків. Тому інноваційна діяльність нашого закладу дошкільної освіти реалізується впровадженням нових оригінальних технологій, таких як «Метод інтелектуальних карт» та LEGО-технології. Інтелектуальні карти допомагають здобувачам дошкільної освіти розвивати критичне мислення, пізнавальну діяльність; формувати у дітей цілісну, реалістичну картину світу, основи світогляду, а також виробляти ключові компетентності та готують до навчання у Новій українській школі. Конструктор LEGО цінний тим, що його можна використовувати для вивчення різних розділів програми. Тому цей конструктор ми використовуємо і на інтегрованих заняттях, які забезпечують захопливий процес навчання. На таких заняттях ми формуємо у дітей уявлення про навколишній світ, сенсорні основи сприйняття, технічні та зображувальні навички у конструкторській діяльності, навички елементарного орієнтування у просторі, розвиваємо дрібну моторику рук. Діти вчаться слухати та розуміти звернення і розповідь вихователя, відповідати на запитання, будувати речення, вести діалог. У них активно збагачується словник, розвивається монологічне мовлення. А ще — діти вчаться працювати у колективі, не заважаючи іншим, дружно гратися у спільні сюжетно-рольові ігри.
     Ознайомлення дошкільнят із засадами безпеки життєдіяльності – одне із основних завдань дошкільного виховання. Сучасна дитина повинна мати життєву компетентність у питаннях безпеки. Але як навчити дитину турбуватися про свою безпеку, як допомогти їй в опануванні питань збереження життя і здоров’я? Як розібратися в різноманітті життєвих ситуацій, прийняти правильне рішення в екстремальних ситуаціях? Батьки основну свою місію здебільшого вбачають у тому, щоб захищати та оберігати дитину, але ж дуже важливо – підготувати її саму до реального життя, насиченого різними подіями, зустрічами, ситуаціями. Тому наш колектив з метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи щодо попередження надзвичайних подій та ситуацій за участю дітей, підняття рівня знань, отримання навичок з безпеки життєдіяльності організовує з дітьми відпрацювання практичних дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій, проводить бесіди, спостереження, сюжетно-рольові ігри з моделюванням життєвих ситуацій спрямованих на виконання правил з основ безпеки життєдіяльності, тематичні заняття, різні види ігор з елементами безпеки життя, читання творів дитячої художньої літератури, конкурси, змагання, моделювання правильної поведінки, аналіз небезпечних ситуацій тощо.
    Для повноцінного інформування батьків, громадськості з роботою нашого закладу з вересня 2018 року створений та працює сайт закладу дошкільної освіти. Сайт Старогутянського ДНЗ постійно наповнюється інформацією. Ви зможете знайти на ньому усю необхідну інформацію, що стосується нашого закладу.
    Історія закладу продовжується, і так хочеться, щоб в історії села Стара Гута заклад дошкільної освіти залишив свій слід.


Директор ДНЗ                            
Н.А.Куцан
 

  • mIMG_20200901_135812
  • mIMG_20200904_115812
  • mIMG_20200908_095036
  • mIMG_20200908_104737
  • mIMG_20200910_125319
  • mIMG_20200921_094021
  • mIMG_20200922_110245
  • mIMG_20201008_115205
  • mphoto_2020-12-17_18-09-48
  • mphoto_2020-12-21_05-54-42
  • mphoto_2020-12-21_05-57-00
  • mphoto_2020-12-21_05-57-29




Go to top